enta Patiënten informatie

enta Patiënten informatie

Informatie voor de prothesedrager

Als fabrikant en groothandel van prothese tanden en kiezen, krijgen wij regelmatig vragen van consumenten en patiënten over de beschikbare soorten gebitsprotheses. De antwoorden hierop zijn hieronder zoveel mogelijk weergegeven. 

 

Wat voor gebitsprotheses zijn er?

Er bestaan verschillende soorten gebitsprotheses. Waaronder uitneembare voorzieningen zoals een uitneembare prothese, een tijdelijke prothese, een gedeeltelijke prothese of een volledige prothese. Hieronder enkele mogelijkheden. Uw behandelaar kan u meer informatie geven wat voor u de meest geschikte oplossing zal zijn en welke perfect in uw mond past.

 

De implantaat gedragen prothese     De frame prothese

De volledige prothese     De partiële prothese

 

Verschillende materialen van prothese tanden en kiezen

De tanden en kiezen in uw gebitsprothese hebben een natuurlijke vorm en kunnen van verschillende hoogwaardige materialen in meerdere kleuren vervaardigd zijn. 

Eigenschappen

Porselein/keramiek

Kunststof/composiet

Slijtage weerstand

Groot

Geringer

Kleurstabiliteit

Groot

Geringer

Esthetiek

Groot

Groot

Benodigde ruimte

Meer

Gering

Polijstbaarheid

Goed

Eenvoudig

Breukgevoeligheid

Gevoeliger

Geringer

Hechting aan basis

Mechanisch

Chemisch

Gevoelig voor plaque

Zeer gering

Gevoeliger

 

Porselein     Kunststof

 

Advies en controle

Het is verstandig om de gezondheid van de mond en de pasvorm van de gebitsprothese periodiek te laten controleren. Geadviseerd wordt om hiervoor minimaal 1x per jaar bij uw behandelaar een afspraak te maken. 

 

Verzorging van uw nieuwe prothese

Ook als u een volledige prothese of een partiële prothese hebt, is de dagelijkse mondhygiëne belangrijk. Net als bij uw natuurlijke tanden, geldt het advies om uw mond en uw type prothese minstens tweemaal per dag te reinigen.

 

Kunstgebit poetsen

Na iedere maaltijd moet u uw gebitsprothese en mondweefsels poetsen. Gebruik een zachte zeep om de prothese schoon te maken (geen gewone tandpasta!). Tandpasta bevat schurende deeltjes die uw kunstgebit of prothese dagelijks kunnen beschadigen. Voor de reiniging van de gebitsprothese zijn er speciale reinigingsmiddelen zoals borstels verkrijgbaar. De vorm van de protheseborstel is afgestemd op de gebitsprothese. De protheseborstel heeft aan de ene zijde een vlakke borstel voor de reiniging van de buitenzijde van de gebitsprothese, en heeft aan de andere zijde een taps toelopende borstel voor de reiniging van de binnenzijde van de gebitsprotheseprothese.

De prothese borstel

Tijdens het poetsen van de gebitsprothese is de kans op vallen groot. Poets daarom boven een wasbak gevuld met water of leg een handdoek op de bodem van de wasbak. Hiermee voorkomt u breuk van uw kostbare gebitsprothese!

 

Tandsteen

In het geval van kalkaanslag (tandsteen) kunt u een gebitsreiniger gebruiken. In sommige gevallen wordt geadviseerd om de gebitsprothese in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Krab in ieder geval niet met iets scherps aan de gebitsprothese. Hiermee beschadigt u de gebitsprothese. Het beste oplossing is om periodiek de gebitsprothese in een tandtechnisch laboratorium te laten controleren, reinigen en te polijsten.

 

De rest van het gebit en de mond reinigen

Naast het reinigen van de gebitsprothese moeten ook de nog aanwezige eigen tanden, kiezen en mondweefsels zorgvuldig gereinigd worden. Naast een gewone tandenborstel en tandpasta zijn interdentale ragers hiervoor zeer geschikt.

 

Heeft u een volledig kunstgebit?

Ook dan vraagt de mond extra aandacht! Het is altijd goed om na iedere maaltijd uw mond even te spoelen met water. Daarnaast raden we u aan om het tandvlees met een zachte tandenborstel en tandpasta te masseren.

 

Droog en afgedekt bewaren

Bewaar uw kunstgebit ‘s nachts droog en niet in een glas met water. Het water bevat al snel veel bacteriën die zich zullen hechten aan uw kunstgebit waardoor vervelende ontstekingen ontstaan. Bewaar de gebitsprothese na het poetsen in een droog prothesebakje. Hierin blijft uw kunstgebit fris en schoon en is de bacterie aangroei minimaal.     

                                           

Mag ik het gebit ´s nachts inhouden?

Het beste is om voor het slapen gaan de protheses uit te doen. De mondweefsels herstellen hierdoor van het dragen van de prothese en blijven gezond. Het voorkomt ook onnodig slinken van uw kaakwal. Vind u het vervelend of lukt het u niet om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit!

 

De verschillende tandheelkundige behandelaren

Voor vragen omtrent de behandeling, het proces en/of de plaatsing van bovengenoemde prothesetanden, kunt u terecht bij uw tandheelkundige behandelaar.

 

De tandarts

Tandartsen zijn universitair geschoold. De tandarts zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het eigen gebit zoveel mogelijk worden voorkomen en indien aanwezig worden behandelt.

 

De tandprotheticus

Een tandprotheticus heeft of de (vierjarige) Hbo-opleiding Tandprothetiek aan de Hogeschool Utrecht afgerond, of heeft de opleiding aan het voormalige Stichting Nederlandse Tandprothetisch Instituut gevolgd. De tandprotheticus is een zelfstandig beroepsuitoefenaar en behandelt de patiënt met een gebitsprothese. Daarnaast behandelt de tandprotheticus, al dan niet samen met de tandarts, patiënten met partiële protheses (met een plaatje of frame) en/of implantaat gedragen gebitsprotheses.

 

De Klinisch Prothese Technicus (KPT)

De KPT’er is een MBO gediplomeerd en gespecialiseerd prothesetechnicus die aan de universiteit een aanvullende opleiding patiëntbehandeling heeft gevolgd. De KPT’er doet de patiëntbehandeling op verwijzing, in opdracht en onder toezicht van de tandarts of tandprotheticus.

 

De implantoloog, de kaakchirurg en de mondhygiëniste

Tevens kunt u te maken krijgen met tandarts specialisten, zoals de implantoloog, of de kaakchirurg. Voor de zorg van het restgebit in het kader van mondhygiëne krijgt u mogelijk ook te maken met de mondhygiëniste.

 

De tandtechnicus

De tandtechnicus is geen behandelaar, maar kan de behandelaar op verzoek wel ondersteunen. De tandtechnicus maakt en repareert tandtechnische producten. Zo heeft de technicus hoogstwaarschijnlijk uw prothese gemaakt en/of uw kronen, bruggen en beugels. U zult de tandtechnicus niet vaak tegen het lijf lopen in een tandartspraktijk; deze werkt over het algemeen in een tandtechnisch laboratorium of in een tandprothetische praktijk. De opleiding tot tandtechnicus is een 4 jarige MBO-4 opleiding. 

 

Nuttige links

Voor verdere informatie zijn de volgende links eventueel relevant:

 

 

Bestellen

Ervaring in kunststof en keramiek sinds 1947

Levering uit eigen voorraad

Ontwikkeling, productie en verwerking van prothese elementen

Samenwerking met toonaangevende wetenschappers en universiteiten

Persoonlijke service